Welk type airco is geschikt voor op zolder?

In huis, en met name op de zolder, kunnen de temperaturen tijdens de zomermaanden behoorlijk hoog oplopen. Het is daarom verstandig om te zoeken naar oplossingen die ervoor zorgen dat je in een comfortabele omgeving kunt verblijven. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat op een uitzonderlijk warme zomerdag de temperatuur op zolder kan oplopen tot 30 graden Celsius of hoger. Dit kan ondraaglijk zijn als je hier slaapt of werkt.

Airconditioning op zolder

Laten we bij het begin beginnen. Een goede isolatie is het allerbelangrijkst, en dat moet op orde zijn. Een zolder die goed geïsoleerd is, houdt de warmte binnen tijdens koude wintermaanden en houdt de warmte buiten tijdens de zomermaanden. Hoe je jouw zolder isoleert, is jouw eigen keuze. Een expert zou waarschijnlijk kiezen voor isolatiewol, omdat het zeer effectief is en kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Welke airco moet ik installeren op zolder?

Er zijn verschillende manieren om je zolder te koelen, en de methode die je kiest hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Laten we beginnen met de split-unit airconditioning. Als het uiteindelijke doel is om de hitte effectief te bestrijden, dan is het installeren van een split-unit airconditioningsysteem de beste optie.

Het is mogelijk om de airco op te hangen aan een muur of een stevig plafond. Het split unit systeem zorgt voor de verbinding van een leiding tussen de airco (die zich op zolder bevindt) en de unit aan de buitenkant van het huis. De warme lucht wordt geabsorbeerd via koelvloeistof en naar buiten geleid, waarbij de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Een belangrijk voordeel van het split unit airco systeem is de energiezuinigheid en de mogelijkheid om in de winter de zolder te verwarmen, waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Daarnaast is het ook erg effectief bij het koelen van grote ruimtes.

Een mobiele airco op zolder of vliering?

Een alternatieve optie om te overwegen is het gebruik van een mobiele airco. In tegenstelling tot een vaste airconditioner, is een mobiele airco ontworpen om verplaatst te worden dankzij de wieltjes aan de onderkant. Het apparaat beschikt over een ronde slang, die kan worden gericht naar een raam of een opening in een muur of plafond. Het is echter belangrijk op te merken dat de lengte van de slang meestal niet meer dan drie meter bedraagt. Om deze reden is een verticaal raam meestal de meest geschikte opening om de slang doorheen te leiden. Wanneer de mobiele airco in werking is, wordt de warme lucht uit de kamer gezogen en door de slang naar buiten geblazen. De koele lucht wordt vervolgens terug in de kamer geblazen, waardoor je kunt genieten van een heerlijk koele ruimte.

Een mobiele airco heeft als voordeel dat deze beduidend voordeliger is dan een split unit airco systeem en daarnaast makkelijker te installeren is, waarbij dit doorgaans niet meer dan vijf minuten in beslag neemt. Echter, een nadeel is dat een mobiele airco minder energiezuinig is en een iets hoger geluidsniveau heeft in vergelijking met een split unit airco.

Airco installeren op zolder

Wil je een mobiele airco kopen of ga je liever voor een split unit airco? Als je kiest voor het installeren van een split unit airco systeem, dan dien je op zoek te gaan naar een professional die STEK-gecertificeerd is. Als je echter besluit om een mobiele airco te kopen, dan kun je een bezoek brengen aan onze vernieuwde webwinkel. Vergeet niet om jezelf te laten informeren door één van onze specialisten voordat je een keuze maakt.
  William     06-09-2021 14:45
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)