Wat is een elektrische convectorkachel en hoe werkt het?

Een elektrische convectorkachel is handig als hoofdverwarming of bijverwarming voor in een huis, kamer of andere ruimte. Eigenlijk werkt een convectorkachel hetzelfde als een centrale verwarming. De warme lucht die het apparaat produceert stijgt naar boven en de koude lucht verplaatst zich automatisch naar beneden. Hierdoor komt de koude lucht weer in aanraking met de elektrische convectorkachel, net zolang tot alle lucht in je ruimte de juiste temperatuur heeft bereikt.

De voordelen van een convectorkachel

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kent een elektrische convectorkachel voor- en nadelen. Het eerste voordeel is dat een elektrische convectorkachel snel overal is aan te sluiten. Het apparaat werkt met behulp van een stopcontact en is dus altijd te gebruiken als bijverwarming of als hoofdverwarming. Deze kachels wegen bovendien niet veel, staan op pootjes of wieltjes waardoor ze eenvoudig verplaatsbaar zijn.

Daarnaast wordt een elektrische convectorkachel vrij snel warm. De warmte die vrijkomt in de ruimte verspreid zich bovendien gelijkmatiger dan bij andere kachels. Aangezien de gasprijzen tegenwoordig steeds meer stijgen is het overgaan op elektrische kachels niet zo’n slecht idee.

Een goede elektrische convectorkachel beschikt over een aantal handige functies. Zo zijn er convectorkachels die werken met behulp van WIFI. Op deze manier kun je met je smartphone of tablet een app installeren waarmee je de kachel automatisch aan- en uitzet. Stel bijvoorbeeld een timer in of maak schema’s wanneer de kachel aan moet gaan. De vorstbeveiliging kan handig zijn wanneer een ruimte te koud dreigt te worden. De kachel zal automatisch aangaan wanneer de binnentemperatuur onder een bepaald punt komt. Bijna alle convectorkachels beschikken over een regelbare thermostaat waarmee je zelf de kamertemperatuur kunt bepalen.

Een elektrische convectorkachel is ook verkrijgbaar als wandmodel. Dit is er handig wanneer je de convectorkachel veel gaat gebruiken.

En wist je dat een elektrische convectorkachel geruisloos is? Hierdoor heb je geen last van vervelende geluiden en kun je genieten van je rust.

De nadelen van een convectorkachel

Het eerste nadeel van een convectorkachel is dat de zogenaamde convectiewarmte niet moet worden onderbroken. Onderbreken betekent dat je bijvoorbeeld natte kleren of was op de kachel legt. Hierdoor wordt het proces van opwarmen verstoord en kan de convectorkachel niet goed z’n werk doen.

Het tweede nadeel is het stof in de lucht dat wordt veroorzaakt door de circulatie van lucht. Doordat warme lucht opstijgt en de koude lucht daalt wordt stof in de kamer in beweging gezet. Dit betekent dat je vaker zal moeten afstoffen. Bovendien is stof dat neerdaalt op de kachel vervelend. Het zorgt voor nare geurtjes en kan ervoor zorgen dat luchtwegen geïrriteerd raken.

Een ander nadeel van een elektrische convectorkachel is dat dit apparaat duurder is in aanschaf dan een radiator. Wil je een convectorkachel of elektrische kachel bestellen? Let altijd goed op de specificaties. Hierin staat altijd aangegeven wat de maximale grootte van een kamer kan zijn voor een specifieke convectorkachel.

Waarvoor gebruik ik een convectorkachel?

Zoals we net al vertelden zijn convectorkachel vrijwel geruisloos. Dat is erg handig voor een studeer- of slaapkamer. Maar ook in een woonkamer, keuken of kantoorunit is een convectorkachel ideaal. Wil je een kachel aanschaffen voor in een schuur, dan is een ventilatorkachel geschikter. Doordat een convectorkachel elektrisch is kun je hem overal gebruiken waar een stopcontact is.

Wat kost een convectorkachel?

Er zijn vele soorten en maten convectorkachels. De prijs van een convectorkachel is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het aantal Wattage een belangrijke factor. Hoe weer Wattage, hoe duurder de kachel. Ook de verschillende extra functies en het merk bepalen de prijs.

Gemiddeld genomen zijn de prijzen als volgt:
 
Minder dan 1000 Watt tot 100 euro
Tussen 1001 en 1500 Watt tot 150 euro
Tussen 1501 en 2000 Watt tot 200 euro
Meer dan 2000 Watt tot 200 euro of meer

Het energieverbruik van elektrische convectorkachels is afhankelijk van het aantal Watt.

Waar koop ik een convectorkachel?

Wil je convectorkachel of andere elektrische kachel kopen? Online zijn veel elektrische convectorkachels verkrijgbaar. Wij van Airco-point.nl zijn gespecialiseerd in de verkoop van klimaatartikelen zoals elektrische kachels en toebehoren. Heb je vragen over een product of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze kachelspecialisten. Wij helpen u graag met het geven van advies!
    11-12-2021 09:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)