Wat is de ideale temperatuur voor in je slaapkamer?

Slapen is één van de belangrijkste dingen wat je doet. Door te slapen kan je lichaam zichzelf herstellen, zodat jij de volgende dag weer fris en fruitig de dag kunt starten. Veel mensen investeren daarom ook in hun slaapkamer. Een goed matras, een stevig kussen en lekkere warme dekens. Het recept voor een heerlijk ontspannen nacht. Wat mensen soms wel eens vergeten is dat de temperatuur op je slaapkamer het échte verschil kan maken. In dit artikel leggen we uit wat de ideale temperatuur is voor in je slaapkamer.

Over slapen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo ook over de meest ideale temperatuur waarin je zou moeten slapen. Uit onderzoek blijkt dat 18 graden Celsius gemiddeld de allerbeste temperatuur is om in te slapen. Veel mensen maken hun slaapkamer in de winter extra warm en in de zomer extra koel, maar dat heeft geen zin. Wat belangrijk is, is dat je lichaam in de nacht afkoelt. Om in slaap te vallen is het nodig dat je het niet te warm hebt. Dat gevoel zul je waarschijnlijk wel herkennen. Je kan op warme zomeravonden maar moeilijk in slaap vallen wanneer het zweet over je lijf loopt.

Is de ideale temperatuur bij kinderen en baby’s hetzelfde?

Voor kinderen en baby’s geldt ook dat 18 graden Celsius de beste temperatuur is om in te slapen. Zorg er dus voor dat deze temperatuur ook aanwezig is. Jonge kinderen en vooral baby’s kunnen moeilijk zelf hun deken van zich af gooien wanneer ze het te warm hebben. Ook hebben baby’s nog moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur. Pas dus op dat een kinderkamer niet te warm is. Het risico bestaat dat de baby oververhit raakt, en dat kan al snel gebeuren. Hou altijd in gedachten dat een iets te koude kamer beter is dan een iets te warme kamer. Gaat je kleintje (maximaal 2 maanden oud) oud slapen, zorg dan voor een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius. Wanneer ze ouder dan 2 maanden zijn kun je de temperatuur iets verlagen naar 16 tot 18 graden Celsius.

Nadelen van een slechte slaapkamertemperatuur

Het eerste nadeel van een slechte kamertemperatuur is dat je al moeilijker in slaap valt. Met slechte kamertemperatuur bedoelen we vooral een te hoge kamertemperatuur. Wanneer je slaapt dan slaap je vaak onrustiger en wordt je vaker wakker. Normaal gesproken koel je ’s nachts af en wordt je wakker wanneer je lichaamstemperatuur stijgt. Je slaapt dus écht minder lang wanneer je het te warm hebt.

Voordelen van een ideale temperatuur in je slaapkamer

De lijst aan voordelen is enorm. Een goede nachtrust zorgt er gewoon voor dat je beter slaapt, met alle positieve effecten die daarop volgen. Zelfs je stofwisseling werkt beter volgens het Diabetes Fonds. Dat verlaagt de kans op ziektes zoals diabetes.

Een ander voordeel van een goede temperatuur is dat je lichaam meer melatonine maakt, waardoor je weer makkelijker in slaap valt en bovendien vaster slaapt.

Voor je huid is koeler slapen een voordeel. Door een koude omgeving worden er meer anti-verouderingshormonen aangemaakt in je lichaam, waardoor rimpels op lange termijn worden tegengegaan. En misschien wist je het niet, maar door een koele lucht verbrandt je lichaam meer calorieën. Handig voor mensen die graag een grammetje kwijt willen raken.

Hoe houdt ik de temperatuur op mijn slaapkamer goed?

Het kan best lastig zijn om je kamertemperatuur precies goed te houden. Het belangrijkste is om je kamer zo donker mogelijk te houden. Dat voorkomt dat warmte je kamer binnenkomt. Wil je voorkomen dat je kamer te koud is? Dan zul je over een kacheltje moeten beschikken met een thermostaat.

Wil je het in de zomer wat koeler hebben, dan kun je het beste een airco kopen. Ook een ventilator doet al wonderen. Wil je het in de winter wat warmer hebben, dan kun je beter een elektrische kachel kopen. Beide apparaten zijn verkrijgbaar met een regelbare thermostaat die je kunt instellen op de gewenste temperatuur. Zo kun jij of je kleintje genieten van een goede nachtrust.
    12-12-2021 09:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)