Wat is de beste manier om mijn airco schoon te maken?

Een mobiele airco of normale airco is natuurlijk heerlijk om aan te hebben tijdens de warme zomermaanden. Lekker verkoelend is het, maar je moet een airco natuurlijk ook af en toe schoonmaken. Maar waarom en hoe doe je dat nou eigenlijk? In dit artikel leggen wij dat haarfijn aan je uit. Lees dus snel verder!

Waarom moet ik mijn airco schoonmaken?

Je moet per jaar wel twee keer je airco schoonmaken. Dit is berekend naar gemiddeld gebruik van je airco. Gebruik jij dus bijna nooit je airco? Dan is twee keer misschien wat overdreven. Als je de airco goed schoonmaakt kan het je veel tijd en geld kosten. De reden hiervoor is dat je airco anders vaker gerepareerd moet worden of zelfs helemaal stuk gaat.

Maar wat gebeurt er als jij je airco niet goed schoonmaakt? Hij kan vervuild raken en dan verbruikt je airco meer energie. Dus als jij je airco schoonmaakt scheelt het je energiekosten. In een tijd waar de energieprijzen door het dak gaan is dit niet een onverstandige keuze. Daarnaast kan het ook voorkomen dat jouw airco begint te lekken.

Wanneer je airco vervuild is komen dan blijven er heel veel bacteriën inzitten. Het gevolg is dat er schimmels ontstaan waardoor je airco gaat stinken. Dit gebeurt vaak wanneer je airco lang uit heeft gestaan. Heeft jouw airco dus lang uitgestaan? Maak hem dan eerst even schoon voordat jij de stekker in het stopcontact doet. Dit zorgt ervoor dat je airco hygiënisch is en dat je geen last hebt van allergieën of andere ziekteverwekkers. Het is algemeen bekend dat schimmels zeer nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben wanneer mensen dit voor een langere tijd inademen.

De luchtfilters die in je airco zitten moeten ook schoon worden gemaakt. Vaak blijft er erg veel stof op de filter liggen. Dit zorgt ervoor dat je airco minder goed gaat werken. Airco's verspreiden verspreiden eenvoudig stofdeeltjes. Mensen met longproblemen kunnen dit als zeer vervelend ervaren.

Oftewel, het is nodig dat jij je airco gemiddeld twee keer per jaar schoonmaakt. Dit scheelt je energiekosten, zorgt ervoor dat je airco langer goed blijft en het verkleint de kans op gezondheidsklachten.

Hoe vaak moet je een airco schoonmaken?

Je airco goed onderhouden is erg belangrijk. Het is ook aan te raden je airco na ongeveer een jaar te laten controleren door een installateur. De installateur zal de airco reinigen en controleert of alles nog naar behoren werkt. Zelf kun je ook nog een bijdrage leveren voor het onderhouden van je airco. Je kunt je airco het beste zo'n 2 keer per jaar schoonmaken. Het lijkt misschien moeilijk om een airco schoon te maken, maar dat valt eigenlijk best wel mee.

Hoe maak je een airco schoon?

De eerste stap is dat je de stroom van de airco afhaalt. Trek de stekker uit het stopcontact.

Stap twee is om de binnenkant van je filters schoon te maken. Dit doe je met behulp van een stofzuiger. Daarna moet je voorzichtig het stof van de filters verwijderen met behulp van een borstel. Wanneer je dat gedaan hebt, spoel je de filters af met lauwwarm water. De filters moeten droog zijn voordat je ze terugplaatst in je airco. Het afspoelen van de filters geldt niet voor de binnenkant, dit kan je airco namelijk beschadigen.

Bij stap drie moet je de ventilator/spoel schoonmaken. Open het ventilatorcompartiment en verwijder het stof en vuil met een stofzuiger. Het vuil wat overblijft kun je het beste verwijderen met een zachte vochtige doek.

De vierde stap is de afvoerbuis schoonmaken. Vooral wanneer de buis verstopt dreigt te raken is dit belangrijk. Ook kan er schimmelvorming ontstaan in de afvoerslang.

De vijfde en de laatste stap is de elektriciteitskabels te checken om te kijken of ze nog in orde zijn. Wanneer je dat hebt gedaan, dan ben je klaar met het schoonmaken van je airco!

Ik wil een nieuwe airco bestellen

Heb jij het bloedheet en ben je opzoek naar een goede mobiele airco? Wij van Airco-point.nl zijn experts wanneer het gaat om mobiele airco's, mobiele aircoolers, ventilatoren en plafondventilators. Neem eens een kijkje in onze webwinkel. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze mensen helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze!
  Bas     08-09-2022 13:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)