Kan ik beter een mobiele airco of aircooler kopen?

De Zomer komt er weer aan. Zit je op je hete zolderkamer en is het niet uit te houden? Ga eens op zoek naar een mobiele airco of aircooler? Deze apparaten helpen jou bij het krijgen van een beetje verkoeling. Wil je eerst weten wat het verschil is tussen deze twee apparaten? In dit artikel leggen we precies uit wat de verschillen zijn tussen een mobiele airco en een aircooler.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is eigenlijk een verplaatsbare airconditioning. In feite doet een mobiele airco hetzelfde als een vaste airco. Een vaste airco is eentje die je op een vaste plaats monteert. Deze bestaat eigenlijk altijd uit een buitenunit en een binnenunit. Een mobiele airco is een losse airco en daardoor is deze eenvoudig verplaatsbaar. Zit je het ene moment in je werkkamer en het andere moment in de woonkamer? Door die zwenkwieltjes onder de mobiele airco is het apparaat supermakkelijk te verplaatsen.

Daarnaast heb je nog verschillende mobiele airco's. Een mobiele airco heeft altijd een afvoerslang. Deze afvoerbuis blaast de warme lucht van binnen naar buiten. Het nadeel is helaas dat je het raam open moet zetten. De slang moet door het raam naar buiten worden geleid. Het nadeel hiervan is dat er ook warme lucht via het raam weer naar binnen kan gaan. Hier zal je dus iets op moeten verzinnen. Een tip is om een afdichtingssysteem te kopen. Deze sets kosten een paar tientjes. Een raamafdichting set voorkomt dat de warme lucht langs de slang weer naar binnen waait.

Dan heb je nog een vaste airco met een buitenunit. Deze airco bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is de buitenunit die bijvoorbeeld op een platdak kan worden gezet. De binnenunit hangt aan de muur of aan het plafond. Het voordeel van een vaste airco is dat je niet met een onhandige slang zit die door het raam moet. Echter moet er wel een dunne koelleiding gezet worden. Dus is een kleine leiding die binnen- en buitenunit verbindt. Hierdoor heb je dan geen buis met een diameter van 12 centimeter door je raam heen. De installatie van een vaste airco is bijna onmogelijk zelf te doen. Huur hiervoor een specialist of monteur in. Gaat de installatie namelijk helemaal mis? Er kan koelvloeistof gaan lekken. Dit is een zeer schadelijke stof die niet in het milieu moet terechtkomen. Een vaste airco heeft als voordeel dat je deze het hele jaar door kan gebruiken. Zowel mobiele airco's als vaste airco's kunnen ook verwarmen. Hierdoor heb je in de winter ook profijt van deze apparaten.

Jammer genoeg bestaan er geen mobiele airco's die werken zonder slang. Wil je hoe dan ook een apparaat zonder slang? Dan is een aircooler geschikter voor jou. Deze aircoolers hebben minder koelvermogen dan een mobiele airco, maar kunnen je wel een koele bries bezorgen.

Wat is een aircooler?

Een aircooler is niet hetzelfde als een airco, ondanks dat veel mensen dit soms denken. Bij een aircooler moet je een bakje met koud water vullen en volgens in de koeler plaatsen. Vanuit hier wordt het de lucht langs het koude water geblazen, waardoor de lucht afkoelt. Ten opzichte van een normale ventilator is dit beter. De aircooler is ten opzichte van een mobiele airco ook veel stiller. Dat komt doordat er verder niet een groot koelsysteem in zit zoals bij de mobiele airco. Kies jij voor een aircooler dan heb je de keuze uit verschillende opties en functies. Zo zijn er aircoolers met verschillende vermogens. Ook zijn er functies zoals een slaaptimer, waardoor het apparaat automatisch uitschakelt in de nacht. Een afstandsbediening wordt vrijwel altijd meegeleverd. Houdt er rekening mee dat het snoer van een gemiddelde aircooler niet heel lang is. Wil jij de aircooler af en toe wat dichterbij zetten? Gebruik dan een verlengsnoer of stekkerdoos. Aircoolers zijn niet grote verbruikers van stroom. Je kunt dus veilig een aircooler aansluiten op een stekkerdoos of verlengsnoer.

Wat is het verschil tussen een aircooler en een mobiele airco?

Er zijn een paar verschillen tussen een aircooler en een mobiele airco. Deze hebben we kort voor je samengevat.

Het eerste is het prijsverschil. Een mobiele airco kost gemiddeld tussen de 250 en 1000 euro. Kies je voor een aircooler dan kost dat gemiddeld tussen de 35 en 400 euro.

De afvoerslang is het tweede grote verschil. Een mobiele airco heeft altijd zo'n slang. Je kunt hierbij nog kiezen om de slang uit het raam of door een muur te leiden. Bij een aircooler zit je nooit met dit probleem. Je hebt immers geen slang nodig.

Leuk en aardig die afvoerslang, maar welke moet ik nou kopen wanneer ik mijn kamer goed wil koelen. Dit is misschien wel de allerbelangrijkste vraag voordat je een keuze maakt tussen deze 2. Een aircooler of luchtkoeler maakt de lucht een stukje koeler. Dit zal gemiddeld zo'n 3 graden zijn. Doordat de lucht in beweging is, net zoals bij een ventilator, voelt het wel koeler aan. Je lichaam produceert namelijk zweetdruppels die verdampen wanneer lucht erlangs blaast. Uiteindelijk koel je hierdoor écht af. Dit is bij een mobiele airco heel anders. Deze kan je kamer tot wel 10 graden laten zakken. Dit is een groot verschil als je niet goed tegen de warmte kunt.

Via de display op een mobiele airco kun je zelf de gewenste temperatuur instellen. Een aircooler heeft deze functie helaas niet. Een aircooler werkt bijvoorbeeld ook niet met koelvloeistof maar met koud water. Het koude water zal je af en toe moeten bijvullen met koel water. Meestal worden aircoolers geleverd met een koelelement. Deze koelelementen zijn in principe hetzelfde als bij koelboxen die je meeneemt naar het strand. Plaats dit element eerst in de vriezer. Is het element goed koud, dan leg je hem in het waterreservoir. Hierdoor is de lucht nog koeler dan wanneer je alleen koud water uit de kraan gebruikt.

Een luchtkoeler kan er wel voor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis stijgt. Komt de luchtvochtigheid boven de 60% dan is het aan te raden een raam open te zetten. Een te vochtige kamer is niet goed voor je gezondheid. Bovendien voelt het zeer onaangenaam aan wanneer je inademt. Een te droge lucht is ook niet ideaal. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden.

Natuurlijk is het ook goed om te weten hoeveel energie een aircooler en mobiele airco verbruiken. Een aircooler verbruikt ongeveer hetzelfde als een ventilator. Als je de aircooler de hele maand aan laat staan verbruikt hij ongeveer 15 kWh.

Het stroomverbruik van een mobiele airco ligt daarentegen wel wat hoger. Hij verbruikt ongeveer 3,5 kilowatt in het uur. Zou je de airco de hele zomer gebruiken dan verbruik je ongeveer 315 kilowattuur dit ligt gemiddeld op een prijs van 70 euro. Wil je voor een airco gaan die zuiniger is. Dan zal je vaak meer geld moeten investeren. Betaal je op het begin wat meer voor een zuinigere airco dan heb je daar later profijt van. Zeker in tijden dat de energieprijzen door het dak gaan.

Waar koop ik een aircooler of mobiele airco?

Ben jij opzoek naar een mobiele airco of aircooler? Wil jij een mobiele airco kopen voor thuis, op kantoor of ergens anders? Wij van Airco-point.nl zijn experts op het gebied van klimaatartikelen zoals mobiele airco's, ventilatoren en aircoolers. Heb je vragen of zijn er dingen onduidelijk voor je? Neem contact op met onze klantenservice. Zij vertellen je graag alles over de producten in onze webwinkel.
  Arvid     01-09-2022 11:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)