Kan een mobiele airco op zijkant worden vervoerd?

Tijdens warme zomerdagen is een mobiele airco een absolute uitkomst om jezelf koel te houden. Verreweg de meeste mensen gebruiken hiervoor een mobiele airco in plaats van een vaste airco. Ga je verhuizen of ben je van plan de airco voor langere tijd op te bergen? Misschien vraag jij jezelf dan af of de mobiele airco op zijn kant kan worden vervoerd. Er bestaan immers verhalen dat dit niet goed zou zijn voor de airco. Maar is dit waar? In dit artikel leggen we uit of je een draagbare mobiele airco op zijn kant kan leggen.

Een mobiele airco mag absoluut niet worden gekanteld of op zijn zij worden gelegd. Doe je dit wel dan kan dat leiden tot uitval van de compressor. Op zich is het niet erg de mobiele airco op zijn zij of rug te leggen, mits je het apparaat maar voor 24 uur overeind zet voordat je hem in gebruik neemt.

Mobiele airco's zijn speciaal gemaakt om in een staande houding te worden gebruikt. Besluit je de mobiele airco toch op de zijkant of achterkant neer te leggen dan loop je het risico dat het apparaat beschadigd.

Vergelijk je een mobiele airco met een vaste airconditioner dan heeft de mobiele airco als groot voordeel dat deze van de ene plaats naar de andere kan worden gereden. Aan de onderkant van de mobiele airco bevinden zich wieltjes die dit mogelijk maken. Toch ben je met een mobiele airco ook wel een beetje beperkt. Je moet de mobiele airco immers altijd in de buurt van een raam of deuropening zetten. De afvoerslang moet naar buiten worden geleid, anders zou de mobiele airco niet zijn werk kunnen doen.

Is het mogelijk de mobiele airco op zijn kant te leggen voor langere tijd?

De zomer is weer voorbij en de mobiele airco kan weer rustig de kast in voor een jaar, toch? Wat de meeste mensen niet weten is dat veel mobiele airco's ook een verwarmingsfunctie hebben. Zo heb je in de winter ook profijt van de airco. Tijdens de warme zomermaanden haalt de mobiele airco warme lucht uit jouw woonkamer en blaast die vervolgens naar buiten. Tijdens de koude wintermaanden weet de mobiele airco de warme lucht uit de buitenlucht te onttrekken en blaast deze naar binnen. Eigenlijk doet de mobiele airco precies hetzelfde maar dan net andersom. In feite zou je de mobiele airco dus niet hoeven op te bergen wanneer de winter aanbreekt. Wil je de mobiele airco toch een tijdje opbergen, doe dit dan altijd in een staande positie. Heb je de mobiele airco toch in een liggende positie neergelegd, zet hem dan minimaal 24 uur overeind voordat je de stekker in het stopcontact steekt.

Hoe berg ik de mobiele airco verstandig op?

Wil jij jouw mobiele airco winterklaar maken en netjes opbergen? Volg dan de onderstaande stappen voor een extra lange levensduur van jouw mobiele airco:

1. Haal de stekker uit het stopcontact en berg het snoer netjes op;
2. Haal de afvoerslang uit de raam- of deuropening en koppel de slang los van de mobiele airco;
3. Verwijder het water uit de condens bak;
4. Verwijder de filters uit de mobiele airco en maak ze schoon door het af te spoelen onder de kraan;
5. Bewaar de mobiele airco op een plek vrij van zonlicht of lage temperaturen. Bij voorkeur de mobiele airco neer in een kast of eventueel een kelder.

Kan ik de mobiele airco voor korte tijd op zijn zij leggen bij transport?

Heb je echt geen andere keuze dan de mobiele airco op zijn zij te leggen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de mobiele airco zo snel mogelijk vervoerd en zo gauw mogelijk weer overeind zet. Laat de mobiele airco voor de zekerheid 24 uur overeind staan. Dan zit je altijd goed!

Zelf een mobiele airco kopen?

Ben je zelf op zoek naar een mobiele airco voor in je huis, appartement of kantoorruimte? Bekijk het assortiment op mobiele airco's op www.airco-point.nl. Naast mobiele airco's hebben wij ook een groot aanbod mobiele aircoolers, ventilators en plafondventilators. Heb je vragen of wil je gratis advies van een échte airco- en ventilatorexpert? Neem gerust contact op met één van onze vakspecialisten. Stuur een mail of bel ons op 085-1118866. We maken graag een praatje met je!
  William     06-02-2023 21:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)