Is het goed om een mobiele airco de hele nacht aan te laten?

Zomerse nachten kunnen behoorlijk benauwd zijn. Het idee om een mobiele airco de hele nacht aan te laten, klinkt dan erg verleidelijk. Maar is dat eigenlijk wel gezond en verstandig? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van slapen met een airco, geven we praktische tips en beantwoorden we veelgestelde vragen over airco-gebruik in de slaapkamer.

Voordelen mobiele airco

Tijdens de zomer besluiten vele mensen een mobiele airco te kopen. Mobiele airco’s zijn een populaire keuze voor mensen die snel verkoeling zoeken. Het eerste voordeel van een mobiele airco is de verplaatsbaarheid van het apparaat. Door de wieltjes aan de onderkant is de airco eenvoudig van de ene naar de andere ruimte te rollen. Is de warmte voorbij, dan berg je hem ook snel op in een kast of opbergruimte.

Ten tweede heeft een mobiele airco een ingebouwde luchtfilter. Deze luchtfilter haalt stof, pollen en andere deeltjes uit de lucht. Dat zorgt voor een schonere lucht in de slaapkamer, wat prettig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Daarnaast zijn mobiele airco’s vaak multifunctioneel. Naast het koelen van de kamer kan een mobiele airco vaak ook gebruikt worden als ventilator en verwarming. Daardoor kun je de airco ook gewoon in de koude wintermaanden gebruiken. Zo heb je er het hele jaar iets aan.

Ook is een mobiele airco goedkoper dan een vaste airco aan de muur. Je hoeft geen buitenunit te plaatsen en meestal is er geen monteur nodig. Dat scheelt in de kosten. Je zet hem zelf neer waar je wilt en sluit hem aan op een stopcontact. Bovendien heb je bij een vaste ingebouwde airco een buitenunit nodig en dat is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld in een huurwoning of appartement. Met een mobiele airco heb je daar geen last van. Je kunt hem flexibel gebruiken zonder aanpassingen aan je huis.

Wist je dat mobiele airco’s ook helpen de luchtvochtigheid in een kamer te verlagen? Te veel vocht in de lucht kan benauwend aanvoelen, vooral tijdens warme nachten. Een lagere luchtvochtigheid zorgt voor een frissere en comfortabelere slaapomgeving. Dat maakt een mobiele airco extra fijn in slaapkamers waar het snel klam aanvoelt.

Tot slot kun je met een mobiele airco gericht ruimtes koelen waar dat echt nodig is. Je hoeft dus niet het hele huis te koelen, maar bijvoorbeeld alleen de slaapkamer. Dat bespaart energie én geld. Je rolt de airco eenvoudig naar een andere kamer als je ergens anders verkoeling wilt. Zo gebruik je de airco alleen waar en wanneer jij verkoeling nodig hebt.

Nadelen mobiele airco

Een van de meest gehoorde nadelen van een mobiele airco is het geluid dat het apparaat produceert. In tegenstelling tot vaste airco’s, waarbij de luidste onderdelen buiten worden geplaatst, zit bij een mobiele airco alles in één behuizing. Dat betekent dat het motortje en de ventilator in de kamer zelf draaien. Sommige mensen merken hier overdag weinig van, maar ’s nachts, vooral wanneer het stil is en je probeert te slapen, dan kan het gezoem als storend worden ervaren. Zeker voor lichte slapers kan dit invloed hebben op de slaapkwaliteit. Er zijn wel stille modellen op de markt, maar deze zijn vaak wat duurder en zelfs die zijn zelden helemaal fluisterstil.

Een ander nadeel is de afvoerslang die bij bijna alle mobiele airco’s nodig is. Deze slang moet warme lucht naar buiten afvoeren, wat betekent dat je een raam of deur op een kier moet zetten. Dat kan onhandig zijn, zeker als je geen geschikt raam hebt of als je niet wilt dat er warme lucht of insecten naar binnen komen. Je kunt gebruikmaken van een raamafdichtingskit, maar dit kost extra moeite en is niet altijd even fraai. Zonder goede afdichting verlies je bovendien weer een deel van de verkoeling, wat het effect van de mobiele airco vermindert.

Wat ook meespeelt, is dat een mobiele airco meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld een ventilator. Voor mensen die bewust willen omgaan met energieverbruik of letten op hun maandelijkse kosten, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Slapen met mobiele airco gezond?

Het slapen met een airco aan kan voor verlichting zorgen wanneer het erg warm is. Toch vragen veel mensen zich af of het wel gezond is om met de airco aan te slapen. In principe is het slapen met een airco aan niet ongezond, zolang je de airco maar op de juiste manier gebruikt.

Een van de meest voorkomende klachten bij slapen met airco is een droge keel. Dit komt doordat de airco de lucht in de kamer droger maakt. Koude, droge lucht kan de slijmvliezen in je neus, keel en mond irriteren. Vooral als je met je mond open slaapt of vlakbij de airco ligt. Je wordt dan ’s ochtends wakker met een droge of schrale keel, en soms zelfs met een kriebelhoest. Mensen met gevoelige luchtwegen of lichte astmaklachten kunnen hier extra last van hebben.

Naast keelklachten kun je ook last krijgen van stijve spieren of een verkoudheidsgevoel. Dit komt meestal doordat de koude lucht rechtstreeks op je lichaam blaast. Tijdens het slapen beweeg je niet veel, waardoor je lichaam langdurig aan deze koude lucht wordt blootgesteld. De spieren koelen af en kunnen stijf aanvoelen bij het opstaan. Vooral nek- en schouderspieren zijn gevoelig voor koude luchtstromen. Het is daarom belangrijk om de luchtstroom niet direct op het bed te richten. Stel daarnaast de temperatuur niet te laag in.

Een ander punt is het gezoem van de airco, dat we eerder al kort bespraken. Terwijl sommige mensen bij een zacht brommend geluid juist goed slapen, worden anderen er juist wakker van of slapen onrustiger. Als je merkt dat je slaap minder diep is of je vaker wakker wordt, dan kan het geluid van de airco daar de oorzaak van zijn. Veel mobiele airco’s hebben tegenwoordig wel een slaapstand of een slaaptimer, waarmee het apparaat stiller werkt of zichzelf na een bepaalde tijd uitschakelt. Dit kan helpen om toch in slaap te vallen zonder dat de airco de hele nacht door hoeft te blazen.

Sommige mensen kiezen er bewust voor om ’s nachts alleen de ventilatorstand van de airco te gebruiken. Deze stand zorgt voor luchtcirculatie zonder extra koude lucht toe te voegen. De temperatuur daalt dan niet, maar de lucht voelt wel frisser aan. Ook maakt deze stand vaak minder geluid en gebruikt hij minder stroom. Een mooie oplossing wanneer je wel wat verkoeling wilt, maar liever geen risico loopt op klachten door droge of koude lucht.

Tot slot speelt ook de slaaptemperatuur een belangrijke rol. Onderzoek toont aan dat de meeste mensen het beste slapen bij een kamertemperatuur rond de 18 graden Celsius. Een slaapkamer die te warm is (boven de 22 graden) of te koud (onder de 16 graden) kan de slaap verstoren. Probeer je mobiele airco dus zo in te stellen dat je deze ideale temperatuur bereikt. Let daarbij op dat het verschil tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur ook niet te groot is, want dat kan bij het opstaan ook zorgen voor een schok voor je lichaam.

Tips om met een mobiele airco te slapen

Wil je echt graag slapen met de airco aan, dan is het belangrijk om dit op een slimme manier te doen. Zo voorkom je klachten zoals een stijve nek, een geïrriteerde keel of andere pijntjes. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Ten eerste is het belangrijk dat de koude lucht niet rechtstreeks op je lichaam blaast. Dit voorkomt stijve spieren of een verkoudheidsgevoel bij het opstaan. Zet de airco zo neer dat de luchtstroom omhoog of naar een andere hoek van de kamer blaast. Bij sommige modellen kun je de blaasrichting veranderen door het rooster verticaal te kantelen.

Een slimme manier om te koelen zonder de hele nacht de airco te laten draaien, is om het apparaat al een tijdje aan te zetten vóórdat je gaat slapen. Als je de slaapkamer bijvoorbeeld een uur van tevoren laat afkoelen, dan stap je in een aangenaam koele ruimte en kan de airco daarna uit of in een lagere stand. Dit is comfortabeler en ook nog eens energiezuiniger.

Gebruik je de airco ook in de wintermaanden om te verwarmen, dan is het belangrijk om de temperatuur niet te hoog in te stellen. Een te warme slaapkamer kan er juist voor zorgen dat je slechter slaapt. Zelfs in de winter geldt dat een koelere kamer beter is voor een goede nachtrust. Probeer dus ook bij verwarmen een stand te vinden tussen wat comfortabel is en wat goed is voor de juiste nachtrust.

Voordat je de airco aanzet, is het slim om eerst de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Houd overdag ramen, deuren en gordijnen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zo voorkom je dat de warmte naar binnen trekt en hoeft de airco minder hard te werken om de kamer af te koelen. Dit scheelt in energieverbruik én maakt het makkelijker om de juiste temperatuur te bereiken. Anders is het immers dweilen met de kraan open.

Een punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de luchtvochtigheid. Airco’s halen vocht uit de lucht, wat goed is tegen benauwdheid, maar bij te lage luchtvochtigheid kun je klachten krijgen zoals een droge huid, droge ogen of keelpijn. Kies daarom het liefst voor een mobiele airco met een luchtvochtigheidsinstelling. Heeft jouw airco die functie niet, dan kun je beslissen om een aparte luchtbevochtiger te kopen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

En vergeet natuurlijk niet de airco goed te onderhouden. Maak regelmatig de filters van de mobiele airco schoon. Een stoffige of verstopte filter zorgt voor slechtere kwaliteit lucht en laat het apparaat onnodig harder werken. Dit zorgt weer voor meer geluid en een hoger energieverbruik. 

Alternatieven voor een mobiele airco

Vind je het nou helemaal niks, zo’n mobiele airco? Je kunt voor verkoeling ook andere apparaten overwegen zoals een aircooler, normale ventilator of plafondventilator. Een aircooler is bijvoorbeeld een goedkoper alternatief. Dit apparaat blaast lucht langs een waterreservoir, waardoor de lucht iets koeler aanvoelt. Het voordeel van een aircooler is dat je geen afvoerslang nodig hebt en dat hij meestal minder stroom verbruikt dan een mobiele airco. Ook is het geluid vaak wat zachter. Het nadeel is dat een aircooler de temperatuur in de kamer niet veel omlaag brengt, maar alleen tijdelijk verkoeling geeft. Voor sommige mensen is dat genoeg, maar op echt hete dagen kan het tekortschieten.

Een normale ventilator zoals een staande ventilator, tafelventilator of vloerventilator is de meest eenvoudige manier om te zorgen voor de nodige verkoeling. Ventilators koelen de lucht niet, maar zorgen ervoor dat zweet sneller verdampt en de lucht minder benauwd aanvoelt. Ventilators zijn goedkoop, stil, en verbruiken weinig stroom. Zeker als je alleen af en toe verkoeling nodig hebt, dan is een ventilator een prima optie. Ook kun je 's nachts een ventilator op afstand van je bed zetten, zodat je geen koude luchtstroom direct op je lichaam hebt.

Een plafondventilator is een andere populaire keuze. Deze ventilator hangt aan het plafond en verspreidt de lucht geleidelijk door de kamer. Plafondventilators zijn zuinig in gebruik, stil en kunnen de hele nacht aanblijven zonder dat je er last van hebt. Sommige modellen hebben ook een winterstand waarbij de lucht andersom circuleert, wat handig is in de koudere maanden. Hierdoor kun je zelfs besparen op stookkosten, doordat de warme lucht die opstijgt weer naar beneden wordt geduwd. Een nadeel is dat je hem niet kunt verplaatsen naar een andere kamer, zoals dat bij een mobiele airco wel kan.

Veelgestelde vragen over slapen met een airco

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over het slapen met een airco. We hebben ze kort voor je behandeld.

1. Is een airco in de slaapkamer gezond?

Ja, het gebruiken van een airco in de slaapkamer is zeker niet ongezond, zolang je hem maar op de juiste manier gebruikt. Zorg ervoor dat hij niet te koud staat en dat de lucht niet direct op je lichaam blaast. Ook is het aan te raden de filters goed schoon te houden.

2. Kan je een airco ’s nachts aan laten staan?

Dat kan zonder risico, maar het is dan beter om een timer of slaapstand te gebruiken. Zo voorkom je dat het te koud wordt, waardoor je met stijve spieren of een geïrriteerde keel wakker wordt.

3. Hoelang van tevoren moet ik de airco in de slaapkamer aanzetten?

Het ligt eraan hoe groot je kamer is en hoeveel vermogen je mobiele airco heeft, maar gemiddeld is het aan te raden de airco ongeveer 1 uur voor het slapen gaan aan te zetten. Zo is de kamer koel als je naar bed gaat en kun je hem daarna uitzetten of op een lagere stand zetten.

4. Maakt een airco veel geluid tijdens het slapen?

Mobiele airco’s maken meestal wat meer geluid dan vaste airco’s. Sommige mensen vinden dit storend, vooral 's nachts. Er zijn wel stille modellen met een slaapstand, maar mobiele airco’s maken altijd wel wat geluid.

5. Hoeveel geluid in decibels is geschikt voor een slaapkamer?

Voor een goede nachtrust is een geluidsniveau onder de 50 decibel aan te raden. Gemiddeld genomen hebben mobiele airco’s een geluidsniveau tussen de 50 en 60 decibel. Lager is natuurlijk beter, vooral voor lichte slapers. Zie je een mobiele airco met een maximaal geluidsniveau van 50 decibel, dan betekent dit dat dit geluid op de hoogste stand is. Zet je het apparaat op een lagere stand, dan is de airco rustiger.

6. Wat is beter: een mobiele airco of vaste airco in een slaapkamer?

Heel kort gezegd is een vaste airco stiller en beter qua koelen, maar ook duurder en lastiger te plaatsen. Een mobiele airco daarentegen is goedkoper en verplaatsbaar, maar maakt over het algemeen wat meer geluid.

7. Heeft een mobiele airco veel onderhoud nodig?

Nee, maar je moet wel regelmatig het filter schoonmaken. Zo blijft de lucht schoon en werkt de airco beter.

8. Waar kan ik een mobiele airco het beste plaatsen in de slaapkamer?

Plaats de airco zo dat de koude lucht niet direct op je lichaam blaast. Zet hem bij voorkeur dicht bij een raam voor de afvoerslang.

9. Hoeveel BTU heb ik nodig voor mijn kamer?

Hieronder hebben we een schema voor je gemaakt, zodat je direct kunt zien hoeveel BTU je nodig hebt voor welk type ruimte:
 
Tot 15 m² 5000 BTU
15 – 20 m² 7000 BTU
20 – 30 m² 9000 BTU
30 – 40 m² 10000 BTU
40 – 50 m² 12000 BTU
50 – 70 m² 15000 BTU
70 – 90 m² 18000 BTU
90 – 110 m² 21000 BTU
110 – 130 m² 24000 BTU
130 – 150 m² 30000 BTU
 

Waar koop ik een goede mobiele airco?

Wil je een mobiele airco kopen voor in je slaapkamer? Voor een ruim assortiment mobiele airco’s kijk je natuurlijk even op www.airco-point.nl. Hier vind je veel mobiele airco’s van bekende en betrouwbare merken zoals Honeywell, Bestron, Clatronic, Sencor en Avidsen. Zie je door de bomen het bos niet meer, neem dan gerust contact op met een van onze airco-experts. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Stuur ons een mail of bel onze klantenservice — wij staan klaar om je persoonlijk te adviseren en de airco te vinden die perfect past bij jouw situatie.
 
  William     14-07-2025 12:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)