Is een airco hetzelfde als een warmtepomp?

Veel mensen zullen denken dat een airco's en warmtepompen vrijwel hetzelfde zijn, maar is dat ook zo? Een airco is bedoeld voor in de warme zomerdagen, omdat de airco over het algemeen bedoeld is om te koelen. Maar naast dat een airco geschikt is om te verkoelen, kan een airco ook verwarmen. Een warmtepomp is bedoeld om het huis op te warmen, maar naast dat een warmtepomp bedoeld is om je huis te verwarmen kan een warmtepomp ook verkoelen. Ze lijken dus op sommige vlakken hetzelfde, maar er zijn toch een aantal verschillen en overeenkomsten. Deze overeenkomsten en verschillen zal ik voor je op een rijtje zetten en uitleggen zodat je erachter komt dat ze toch niet helemaal hetzelfde zijn.

Verschillen en overeenkomsten airco en waterpomp

Het begint met een overeenkomst omdat airconditioning en een waterpomp beide beginnen met vloeistof wat verdampt en warmte onttrekt aan de omgeving. Met een warmtewisselaar kun je dankzij ventilatie warmte uit de buitenlucht onttrekken. Stel je wilt bijvoorbeeld je huis verwarmen dan haal je de warmte van de buitenlucht naar binnen. Als je wilt verkoelen doe dit apparaat het juist andersom en verplaats je de warmte van binnen naar buiten. Een warmtepomp kan het hele huis verwarmen en een airco kan dit vaak niet. Je kunt met een airco wel meerdere ruimtes verkoelen of verwarmen, maar daarvoor heb je in elke kamer een binnenunit nodig. Wel zorgt een airco ervoor dat je kamer sneller op de juiste temperatuur is dan een warmtepomp. Over het algemeen is een warmtepomp meer voor passieve koeling en laat de temperatuur slechts een paar graden zakken. Een airco is eigenlijk meer geschikt voor koelen omdat het wat sterker koelt en dat gaat ook nog eens sneller.

Een warmtepomp wordt aangesloten op het afgiftesysteem. Door het afgiftesysteem wordt de warmte overgedragen aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de (vloer) verwarming. In tegenstelling tot airco’s kan een waterpomp de hoofdverwarming zijn. Een airco kan dit dus niet omdat airco's meer geschikt zijn als verwarming voor een paar ruimtes of ondersteuning van de verwarming. Een airco blaast bij warme dagen direct koele lucht in de kamer. Hiervoor wordt een inverter gebruikt die vaak aan de muur hangt. Als je wilt verwarmen gebeurt hetzelfde maar dan blaast de inverter warmte uit. Hierdoor is de warmtepomp natuurlijk ook duurder om aan te schaffen.

Voor het aanschaffen van een warmtepomp is het belangrijk dat je het huis goed geïsoleert. Want als je huis niet goed geïsoleerd is, moet de waterpomp extra hard werken om het huis te verwarmen of te koelen, waardoor de pomp veel meer energie moet gaan gebruiken. Hierdoor zal je energierekening onnodig hoog zijn. Een waterpomp verwarmt ook nog eens sanitair water in je huis. Bij een airco is het niet heel belangrijk om een heel goed geïsoleerd huis te hebben. Je gebruikt een airco vaak niet het hele jaar door. Bij airco's wordt er wel gekeken naar de isolatieklasse en de grootte van de ruimte. Zo wordt berekend hoeveel vierkante- of kubieke meters de airco moet koelen.

Een airco heeft zo te zien overeenkomsten met een warmtepomp, een airco is namelijk ook een type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp.

Zelf een airco bestellen?

Ben je opzoek naar een warmtepomp of airco? Wij van Airco-point.nl zijn experts op het gebied van mobiele airco's. Neem gerust een kijkje in onze webwinkel. Liever niet teveel geld uitgeven voor een mobiele airco? Een ventilator kopen is dan niet zo'n gek idee. Deze apparaten geven jou ook de nodige verkoeling op warme zomerdagen. Heb je vragen of advies nodig? Neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder!
  Leon     30-08-2022 11:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)