De meest gestelde vragen over ventilators

Om onze bezoekers zo goed mogelijk te kunnen helpen hebben we overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen over ventilators. Heb je zelf een andere vraag over ventilators of andere klimaatbeheersingsapparaten zoals een mobiele airco of elektrische kachel? Neem contact op met onze klantenservice en onze experts geven je graag antwoord.

Welke soorten ventilators zijn er?

Tafelventilators, muurventilators, staande ventilators, plafondventilators, vloerventilators en torenventilators (ook wel kolomventilators of zuilventilators genoemd).

Hoe werkt een ventilator het best?

Vaak richten mensen de ventilatoren op zichzelf voor verkoeling. Maar hoe werkt een ventilator nou het beste? Dat ligt er net aan op welk deel van de dag je de ventilator aanzet. Is het buiten warm? Dan richt je de ventilator op jezelf. Hierdoor koel je zelf een klein beetje af. Is het koel buiten en warm binnen? Richt de ventilator dan naar buiten. De warme lucht wordt zo de kamer uitgeblazen en de koele lucht van buiten komt naar binnen.

Hoeveel kost een ventilator?

Volgens het CBS was de stroomprijs in juni 2022 0,517 cent per kWh. Dat betekent dat je 0,03 cent per uur verbruikt voor een ventilator. Zodra je een ventilator 1 dag volledig aan laat staan kost dit je zo'n 0,70 cent.

Heeft een ventilator zin?

Doordat een ventilator lucht in beweging brengt ontstaat er een verkoelend effect. Hierdoor koelt een ventilator niet per se, maar het brengt wel je lichaamstemperatuur omlaag.

Kan je een ventilator de hele nacht aan laten staan?

Zodra je zelf door het geluid van een ventilator heen kan slapen, kan je rustig je ventilator aan laten. Voor je gezondheid zou het niks uit moeten maken. Ook verbruikt een ventilator niet veel stroom.

Is een ventilator goedkoper dan een airco?

Ventilatoren gebruiken over het algemeen minder energie dan een airco. Hierdoor is een airco duurder in gebruik dan een ventilator. Wat je wel kunt doen is deze samen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld eerst even je airco aanzetten en vervolgens je ventilator. Een airco zal daarentegen wel echt de kamertemperatuur omlaag brengen, terwijl een ventilator alleen je lichaam laat afkoelen.

Kan je ziek worden van een ventilator?

Je zou mogelijk ziek kunnen worden van een ventilator. Een ventilator gebruik je vaak in de zomer. Is een ventilator vies, omdat er stof op de bladen zit? In dat geval blaast de ventilator niet alleen lucht door de kamer, maar ook stof. Hier zou je ziek van kunnen worden. Naast het feit dat je hier verkouden van kan worden kunnen je ogen ook gaan irriteren.

Hoe wordt de lucht van mijn ventilator koud?

In principe zorgt een ventilator er niet voor dat de kamertemperatuur daadwerkelijk omlaaggaat. Wil je dit wel? In dat geval zou je een fles water in de vriezer kunnen stoppen. Je moet de fles alleen niet helemaal vullen, want water zet uit wanneer het bevriest. Is het water bevroren, dan is het tijd om de fles voor de ventilator te zetten. Houd er wel rekening mee dat de fles ontdooit. Anders heb je de volgende dag een plas water in je kamer liggen.

Waar kun je een ventilator het beste neerzetten?

Eigenlijk ligt het eraan op welk moment van de dag jij de ventilator aanzet. Het beste is om een plek te kiezen waar de ventilator jou nog kan bereiken. Heb je een grote ventilator met veel vermogen? Dan zou je hem iets verder weg kunnen zetten dan wanneer je een kleine ventilator hebt die geschikt is voor op een bureau. Is het buiten koel en binnen warm? In zo'n geval richt je de ventilator niet op jezelf. Je richt de ventilator naar buiten, zodat warme lucht als het ware uit je kamer kan worden geblazen. Doordat je warme lucht naar buiten blaast, maakt deze lucht plek voor koude lucht die van buiten naar binnenkomt.

Hoeveel geluid maakt een stille ventilator?

Er zijn verschillende ventilators en daarom ook verschillen in het geluid dat ze maken. Een ventilator die stil is produceert max 50 dB. Ventilators met een geluidsniveau boven de 60 dB zijn luid.

Kan mijn ventilator in de brand vliegen?

Bijna alle ventilators zijn uitvoerig getest op brandveiligheid. Koop je een ventilator in een Nederlandse of Belgische webwinkel? De webwinkel is verplicht alleen elektronische apparaten te verkopen die beschikken over een zogenaamd CE-keurmerk. De goedkopere modellen, bijvoorbeeld van Chinese webwinkels zijn minder betrouwbaar en vaak zelfs onveilig. Koop je een ventilator bij een betrouwbare webwinkel en is het apparaat gekeurd? Dan hoef jij je geen zorgen te maken dat deze brand veroorzaakt.

Kan een ventilator mij beschermen tegen vliegen?

Een ventilator helpt tegen vliegen. De meeste vliegen zijn niet zo sterk dat ze door de wind van een ventilator heen kunnen vliegen. Een ventilator beschermt je dus tegen het gezoem van vliegen. Hierdoor kan jij rustig doorslapen en begin je de volgende ochtend fris en fruitig aan de dag.

Waar moet je op letten bij een aankoop van een ventilator?

Bij het kopen van een ventilator moet je altijd letten op een paar dingen. Eén hiervan is de blaasrichting. Daarnaast heb ik hieronder een aantal dingen weergeven waar je op kan letten bij het kopen van een ventilator:

Snelheid: een ventilator kun je instellen op een aantal snelheden. Dit verschilt natuurlijk per apparaat. Bij een hogere snelheid wordt er meer lucht verplaatst wat ervoor zorgt dat je meer verkoeling hebt.
Vermogen: wanneer je een hoge wattage hebt zal de ventilator ook harder kunnen blazen. Een staande ventilator heeft over het algemeen meer vermogen dan een tafelventilator voor op het bureau.
Waaier: is de waaier groot? Dan wordt er meer lucht verplaatst. Hoe groter de waaier is, hoe meer lucht er wordt verplaatst in jouw ruimte.
Geluid: wanneer je een hoge wattage hebt, blaast de ventilator ook harder. Dit houdt dus ook in dat deze meer geluid zal maken.
Timer: dit is ideaal als je wilt gaan slapen. Wanneer je de timer zet over bijvoorbeeld een half uur kan je rustig gaan slapen, want de ventilator zal na 30 minuten uitgaan.
  Arvid     26-10-2022 12:30
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)