Welke soorten ventilatoren zijn er? Alles uitgelegd!

Natuurlijk weet jij al lang dat een ventilator er net zoals een airco is om jouw verkoeling te brengen op momenten dat je dat wel kunt gebruiken. Dat hoeven we je niet uit te leggen. Wat wel handig is, is om in te zoomen op welke soorten ventilatoren er te koop zijn.

Ventilatoren bestaan al bijna 150 jaar. Sinds het begin van deze uitvinding zijn er vele soorten en maten op de markt gebracht. Allemaal doen ze in de basis hetzelfde. Ze gunnen jou verkoeling op snikhete momenten. Het grote voordeel van een ventilator is dat ze weinig stroom gebruiken en toch erg effectief om je te laten afkoelen.

Omdat er zoveel soorten, maten en merken uitgebracht zijn willen wij je hierover informeren. In dit artikel zullen we zo goed mogelijk uitleggen welke soorten ventilatoren er zijn.

1. Tafelventilator

De eerste soort ventilator die we behandelen is de tafelventilator. Deze ventilator is neer te zetten op een tafel of bureau. Een tafelventilator heeft een klein compact formaat, waardoor je hem ook eenvoudig verplaatst. Een tafelventilator beschikt ook over een zwenkfunctie waarmee je de koele lucht van links naar rechts heen en weer kunt blazen.

2. Staande ventilator

De staande ventilator zet je neer op de grond. Deze ventilator staat op een groot statief, waardoor het apparaat stabiel kan blijven staan. Door de grote ventilatorkorf kan deze ventilator veel lucht verplaatsen door een ruimte. Stel de blaassnelheid en blaasrichting in, zodat de koele lucht elke hoek van de kamer bereikt. Ook de hoogte van de ventilatorkorf is vrij instelbaar.

3. Torenventilator

De derde soort is de torenventilator. De torenventilator wordt ook wel kolomventilator of zuilventilator genoemd. Torenventilatoren hebben vaak een modern design, instelbare opties en een ideale hoogte (gemiddeld 70 centimeter). Het voordeel ten opzichte van de staande ventilator is dat torenventilatoren compacter en makkelijker in een kleine ruimtes staan. De iets duurdere en luxere versies van de torenventilator beschikken ook over timerfuncties, meegeleverde afstandsbedieningen en mogelijkheden om het apparaat met de app te gebruiken.

4. Vloerventilator

De vloerventilator is natuurlijk eentje die op de vloer staat. De staande ventilator doet dat ook, maar de vloerventilator beschikt niet over een statief. De ventilatorkorf van de vloerventilator ligt op grondhoogte. Vloerventilatoren hebben geen zwenkfunctie. Wanneer je de windrichting wil aanpassen dan moet je het apparaat handmatig verplaatsen. Het voordeel van de vloerventilator is dat dit apparaat erg krachtig is. Daarom is een vloerventilator geschikt om grotere ruimtes van koele lucht te voorzien.

5. Plafondventilator

Een plafondventilator hangt aan een plafond en is aan- en uit te zetten m.b.v. een koortje, afstandsbediening of wandschakelaar. Plafondventilatoren zijn op een aantal plekken populair. Je ziet plafondventilatoren vaak op slaapkamers, kantoren en in woonkamers. Het voordeel van plafondventilatoren is dat vrijwel helemaal stil zijn.

6. Wandventilator

De wandventilator is een populaire ventilator in de horeca. Veel cafetaria’s, restaurantjes en andere eetgelegenheden hebben deze wandventilator. Ze nemen geen vloeroppervlak in, doordat ze gemonteerd zijn aan een wand. Meestal zijn deze ventilatoren aan te zetten met een koortje, maar soms worden ze ook geleverd met een afstandsbediening.

7. Luchtkoeler

Een luchtkoeler is de Nederlandse benaming voor aircooler. Deze twee namen worden het meest gebruikt voor dit apparaat. Waar een ventilator de lucht niet écht afkoelt doet de luchtkoeler dit wel. Door koud water in het reservoir kan een luchtkoeler de temperatuur in een kamer met wel 3 graden naar beneden brengen.

Een luchtkoeler is een mooie oplossing wanneer je geen geld hebt voor een dure airco. Een airco is ook wel wat effectiever, want deze kan de temperatuur met wel 10 graden naar beneden brengen. Het grote voordeel van een luchtkoeler is dat je geen onhandige slang nodig hebt, wat je bij een airco wel hebt.

Luchtkoelers zijn door het bedieningspaneel aan de bovenkant ook naar eigen wensen in te stellen. Luxere luchtkoelers werken ook met behulp van een app voor op je smart device.

Waar koop ik een ventilator?

Heb jij je keuze al gemaakt, en wil je een ventilator kopen? Neem een kijkje in ons assortiment voor een breed aanbod ventilatoren. Wil je advies voordat je een ventilator koopt? Neem dan gewoon contact op met één van onze medewerkers.
  Eefje     11-10-2021 09:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 20:00)