Verschil tussen aircooler en mobiele airco uitgelegd

Het zweet gutst van je voorhoofd terwijl je haastig op zoek bent naar verkoeling. Op zo'n moment ben je opzoek naar een klein beetje verkoeling van een ventilator, airco of luchtkoeler. Een ventilator kopen is de goedkoopste oplossing. Een ventilator voelt aangenaam aan, maar het is helaas geen wondermiddel. Een ventilator brengt immers niet echt de kamertemperatuur omlaag. Daarom is een aircooler of airco geschikter. Maar welk apparaat past het beste bij jou behoeften? De airco of aircooler? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee apparaten? In dit artikel nemen we je mee door de verschillen tussen deze twee verfrissende opties en helpen wij je bij het maken van de juiste keuze voor jouw persoonlijke situatie.

Aircoolers en airco's werken anders

Airco is eigenlijk een korte naam voor airconditioner. Een airco werkt met behulp van een zogenaamde afvoerslang, die de warme lucht via een raam naar buiten blaast. Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd maakt geen gebruik van een slang. Dit apparaat koelt de lucht, maar haalt warme lucht niet uit je kamer. Een aircooler koelt de lucht als volgt. Ten eerste beschikt een aircooler over een reservoir waar je koud water in doet. De warme lucht van de kamer wordt door het apparaat gezogen en langs het koude water geblazen. Op deze manier koelt de lucht een klein beetje af voordat het de kamer weer in gaat. Aircoolers of luchtkoelers kunnen ook gebruikt worden met koelelementen. Dit zijn dezelfde elementen die je bijvoorbeeld gebruikt voor koelboxen.

Een mobiele airconditioner werkt dus heel anders en heeft ook veel meer vermogen om een kamer te koelen.

Welk apparaat koelt beter?

Welk apparaat je kiest hangt van een paar factoren af. Heb je een kleine kamer of juist een grote kamer die je wilt koelen? En met hoeveel graden wil je de temperatuur verlagen?

Een aircooler kan bijvoorbeeld minder goed koelen dan een airco. Een aircoolers kan de temperatuur in een kamer met ongeveer 3 graden Celsius verlagen, wat zeker merkbaar verfrissend is. Ben je op zoek naar een aanzienlijk koudere omgeving, dan is de mobiele airo een veel betere keuze. Deze krachtige apparaten kunnen de temperatuur minstens 10 graden Celsius verlagen. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat een aircooler de lucht vochtiger maakt. Een airco ontvochtigt de lucht juist. Droge lucht koelt doorgaans sneller dan vochtige lucht, dus dit kan een rol spelen in je beslissing.

Een ander voordeel van een mobiele airco is dat je ook nog eens je gewenste temperatuur kunt instellen, wat niet mogelijk is met een aircooler. Het nadeel van een mobiele airco is dat je het apparaat in de buurt van een raam zult moeten zetten. Daarbij moet je ook een raamafdichtingskit kopen, want zonder deze kit vliegt de warme lucht eenvoudig terug je kamer in.

Een mobiele airco is vaak multifunctioneel

Een ander belangrijk verschil is dat airco's vaak multifunctioneel zijn. Mobiele airco's hebben bijvoorbeeld vaak ook een verwarmingsstand, timerfunctie, luchtbevochtingsstand, luchtontvochtingsstand en nog meer. Koop je een mobiele airco met een app, dan kun je de mobiele airco instellen met je smartphone of tablet.

Een mobiele airco of aircooler kopen?

Heb jij je keuze al gemaakt en wil je een aircooler of mobiele airco kopen? Neem een kijkje in onze webwinkel. Kom je er niet helemaal uit? Laat je adviseren door één van onze airco experts. Zij zitten iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden over airco's, aircoolers, ventilatoren en andere klimaatartikelen.
  William     12-11-2023 20:30
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)