Verschil tussen aircooler en mobiele airco uitgelegd

Het is bloedheet en je zweet je kapot. Op zo'n moment ben je opzoek naar een klein beetje verkoeling. Een ventilator kopen is de goedkoopste oplossing. Een ventilator voelt aangenaam aan, maar het nadeel is dat dit apparaat de lucht niet koeler maakt. Daarom is een aircooler of airco geschikter. Maar welke van de twee ga je kiezen? De airco of aircooler? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee jongens? In dit artikel leggen we je precies uit welke verschillen er zijn en welk apparaat het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Aircoolers en airco's werken anders

Airco is eigenlijk een korte naam voor airconditioner. Een airco werkt met behulp van een zogenaamde afvoerslang, die de warme lucht via een raam naar buiten blaast. Een aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd maakt geen gebruik van een slang. Dit apparaat koelt de lucht, maar haalt warme lucht niet uit je kamer. Een aircooler koelt de lucht als volgt. Ten eerste beschikt een aircooler over een reservoir waar je koud water in doet. De warme lucht van de kamer wordt door het apparaat gezogen en langs het koude water geblazen. Op deze manier koelt de lucht een klein beetje af voordat het de kamer weer in gaat. Aircoolers of luchtkoelers kunnen ook gebruikt worden met koelelementen. Dit zijn dezelfde elementen die je bijvoorbeeld gebruikt voor koelboxen.

Een mobiele airconditioner werkt dus heel anders en heeft ook veel meer vermogen om een kamer te koelen.

Welk apparaat kan beter koelen?

Welk apparaat je kiest hangt van een paar factoren af. Heb je een kleine kamer of juist een grote kamer die je wilt koelen? En met hoeveel graden wil je de temperatuur verlagen?

Een aircooler kan bijvoorbeeld minder goed koelen dan een airco. De temperatuur in een kamer kan door een luchtkoeler ongeveer 3 graden naar beneden worden gehaald. Deze 3 graden is goed te voelen, maar als je een echt super koele kamer wil creëren dan is een mobiele airco veel geschikter. Een mobiele airco kan de temperatuur minstens 10 graden omlaag brengen. Een ander verschil is dat een aircooler de lucht een klein beetje vochtiger maakt, en een airco de lucht juist ontvochtigd. Vochtige lucht wordt moeilijker koel dan droge lucht.

Het voordeel van een mobiele airco is dat je ook nog eens je gewenste temperatuur kunt instellen. Een aircooler kan dit niet. Het nadeel van een mobiele airco is dat je het apparaat in de buurt van een raam zult moeten zetten. Daarbij moet je ook een raamafdichtingskit kopen, want zonder deze kit vliegt de warme lucht eenvoudig terug je kamer in.

Een mobiele airco is vaak multifunctioneel

Een ander verschil is dat een airco multifunctioneel is. Mobiele airco's hebben bijvoorbeeld vaak ook een verwarmingsstand, timerfunctie, luchtbevochtingsstand, luchtontvochtingsstand en nog meer. Koop je een mobiele airco met een app, dan kun je de mobiele airco instellen met je smartphone of tablet.

Een mobiele airco of aircooler kopen?

Heb jij je keuze al gemaakt en wil je een aircooler of mobiele airco kopen? Neem een kijkje in onze webwinkel. Laat je adviseren door één van onze airco experts. Zij zitten iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden over airco's, aircoolers, ventilatoren en andere klimaatartikelen.
  William     04-10-2021 09:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 20:00)